Příspěvky

Švestky a jejich tajemství

Švestky a jejich tajemství
Sušené švestky a jejich účinky na naše
Kdysi ordinoval ve Lnářích u Kasejovic jeden lékař. Jmenoval se Taraba. Tento lékař
předepisoval na všechno možné švestky ve všech možných podobách. Lidé se mu
posmívali, že léčí švestkami . Jak se ale mýlili , jsem zjistil až nyní !!!
Sušené švestky a jejich účinky na naše zdraví
R ádi mlsáte? Co takhle do našeho jídelníčku zařadit sušené švestky. Jsou sladké,
takže mohou nahradit různé, ne příliš zdravé bonbóny a jiné sladkosti. Navíc mají
velmi zajímavé pozitivní účinky na naše zdraví. Můžeme je i jako pamlsek
podávat našim dětem a budeme vědět, že jim neuškodí.

Obsahují velké množství vlákniny a tím pročišťují náš trávicí systém a hradí vstřebávání
cholesterolu. Díky vysokému obsahu pektinů získává pocit sytosti, a proto sušené
švestky mohou nahradit i různé léčivé prostředky doporučované na hubnutí. Rozhodně
jsou lepší než nějaké prostředky, které prodávají třeba v lékárnách, nebo si je můžeme
objednat pomocí internetu a někdy nejsou ani účinné, nebo spíše nesplní svůj účel.
Umí nasytit výrazně lépe než čokoláda. Pektiny také zpomalují vstřebávání cukrů a díky
tomu naše tělo spaluje mnohem více tuků. Určitě nikomu neuškodí, když si pár sušených
švestek zařadíme do našeho jídelníčku.
Mají také nemalé množství draslíku, a proto se doporučují lidem, kteří mají problém s
vysokým tlakem. Minerály ve švestkách prospívají také našim ledvinám a játrům.
Sušené švestky by také měly jíst ženy, které prochází menopauzou. Doporučuje se denně
přibližně deset, ale pokud máme chuť, můžeme si dopřát i více. Výrazně zlepšuje stav
kostí a tím pádem nás může chránit před osteoporózou. K rizikovým skupinám patří i
muži po pětašedesátce.

Švestky obsahují vlákninu, tuky, bílkoviny a sacharidy. Z minerálů obsahují nejvíce
draslík, fosfor, vápník, sodík, chlór a železo. Obsahují také vitamín B, vitamín C, vitamín
E a vitamín A.
Některé účinky sušených švestek můžeme vychutnat i v tekuté podobě. Můžeme si udělat
osvěžující nápoj, který vás během teplých dnů, nejen osvěží, ale také pomůže našemu
trávení.
Budeme potřebovat:
Čtvrt kila sušených švestek, které zalijeme dvěma sklenicemi studené vody a odložíme
na dvě hodiny. Potom je i s tekutinou přelijeme do hrnce, přidáme další vodu, celk
pomerančové a citronové kůry a několik hřebíčků. Nápoj povaříme 20 – 30 minut a před
podáváním vychladíme. Je možné ho přisladit medem, ale nemusíme. To záleží na
každém, jakou má chuť. Ale hlavně jsou velmi zdravé.
Bomba na řídnoucí kosti: Naservírujte si sušené švestky každý den
Myslíte si, že nejlepším přírodním prostředkem ke zlepšení stavu kostí je mléko a mléčné výrobky? Z
nedávných výzkumů vyplývá něco jiného a sice, že jedním z nejúčinnějších prostředků pro tento účel
jsou sušené švestky, které dokáží zabraňovat kostním ztrátám ve vyšším věku, ba co víc, dokáží je
zvrátit ve váš prospěch.
měl být objem dva litry. Přidáme kousek celé skořice, trochu spařené a umyté
Výzkumu se zůčastnilo přes 200 žen
Floridské státní univerzitě se uskutečnil výzkum, kterého se zúčastnilo 236 žen, přičemž ty měli v
rozmezí od jednoho do deseti let před menopauzou. Byly náhodně rozděleny do skupin, z nichž
polovina po dobu jednoho roku užívala 100 gramů sušených švestek denně a druhá polovina stejné
množství sušených jablek denně. Po skončení výzkumu mohly vědci konstatovat, že ženy užívající
švestky, měli výrazně vyšší hustotu kostní dřeně než ženy, které konzumovaly sušená jablka.
Nejpřátelštější ovoce pro kostiVýzkum vedl dr. Bahramu Arjmandi, který byl z výsledků svého výzkumu nadšený. "Sušené švestky
jsou nejvíce přátelské ovoce pro kosti, které jsem v posledních desetiletích viděl. Jsou řešením
přírody pro udržení dobrého zdraví kostí. V průběhu své kariéry jsem otestoval mnoho ovoce, včetně
fíků, datlí, jahod, rozinek, ale žádné se nepřibližuje vlivu sušených švestek na hustotu kostí, "uvedl po
skončení výzkumu odborník.
Obsahují množství vitamínů a minerálů
Švestky jsou proto skvělou volbou pro ty, kteří mají více než 40, ale i pro všechny ostatní. Co všechno
obsahují?
• jsou zásobárnou vitaminu C
• obsahují komplex vitaminů skupiny B
• najdete v nich i vitamin A
• obsahují antioxidanty - vitamin E, selen
• obsahují i antokyanin, který chrání srdce
• jsou zásobárnou mnoha minerálů: vápníku, draslíku, železa, fosforu, mědi, manganu, zinku, zda
jódu
• najdete v nich i prospěšnou vlákninu
Zhubněte se švestkami
Švestky mají sílu čistit organismus, díky čemuž jej zbavují nejen toxinů, ale i nahromaděného tuku. A
to díky tomu, že v důsledku svých účinků i přes své kalorické hodnotě omezují ukládání tuku do
podkožních zásob. Kromě toho dokážou skvěle zasytit a zlepšují i stav pokožky, vlasů a nehtů.
Kdy si je ještě dopřát?
Švestky vám pomohou, i pokud vás trápí:
• anémie
• slabší pa• zlepšují svalovou kondici
• udržují srdce zdravé, chrání před infarktem a mrtvicí
• chrání před rakovinou
• snižují cholesterol v krvi
• zlepšují hojení ran
• upravují stav cukru v krvi, jsou prevencí před vznikem cukrovky
• působí projímavě - pomáhají ulevit od zácpy
• mají antibakteriální účinky

Stačí 100 gramů denně
Na to, abyste si zajistili tělu celou řadu všech výživných látek a prospěšných účinků, které toto ovoce
obsahuje stačí, abyste si dali 100 g sušených švestek denně. To znamená, že postačí, když sníte 10 -
12 kousků za den. Pokud máte slabší žaludek, nebo jiné problémy s trávením, dejte si alespoň
poloviční dávku. Sušené ovoce však obsahuje kyselinu šťavelovou, takže při konzumaci by měli být
opatrní lidé trpící problémy se žlučníkem a ledvinami. Pomoci mohou i při mírných depresích, protože
pomáhají uvolňovat hormony dobré nálady - endorfiny.


ŠVESTKY a my

Rakovina a švestky
Švestky - přírodní prostředek proti rakovině
Švestka je v Rusku oblíbený strom. Ale většina našich hospodyněk vaří z jejích plodů zavařeninu, a
netuší, že se jim do rukou dostal všelék na všechny nemoci. Ne nadarmo ji Korejci považují za
posvátnou rostlinu. Švestky blahodárně působí na látkovou výměnu, a mimo to obsahuje bioaktivní
látky ničící rakovinové buňky.
Dnes existuje více než 2000 druhů švestek. Ve středním pásmu Ruska jsou nejrozšířenější takové
druhy, jako "Vengerka" (a její oválné protáhlé plody s výrazně sladkou dužninou, které jsou obvykle
surovinou pro povidla). "Ryngle" má šťavnaté plody kulovitého tvaru, nejčastěji zelené nebo žluté
barvy, a slíva, nakyslé chuti, ze které se vaří švestková marmeláda nebo kompot.

Jaké má švestka základní užitečné vlastnosti?
Především obsahuje rutin, který zpevňuje naše vlásečnice. Při tepelném zpracování se nepoškozuje, a
proto je švestková marmeláda nebo džem pro krevní cévy stejně prospěšná, jako čerstvé plody.
Draslík odvádí z organismu nadbytek soli. A velké množství minerálů má výrazný vliv na stav
kardiovaskulárního systému, jater a ledvin. Proto jsou švestky odedávna doporučovány při
onemocněních souvisejících s látkovou výměnou.
Švestky se používají i pro zažívání a zvýšení apetitu. Je dobře známo, že fungují jako lehké projímadlo.
Pouze musí být bobule zralé, jinak může dojít k opačnému účinku!
Obzvláště je třeba se zmínit o sušených švestkách. Ty obsahují pektin, látku, která pomáhá tvorbě
hormonů "dobré nálady" - endorfinů, a pomáhá nám bojovat se stresem a depresí. Pravidelná
konzumace sušených švestek zlepšuje paměť a zvyšuje mužskou potenci. Sušené švestky dobře čistí
střeva.
A nedávno Journal of Agriculture and Food Chemistry uvedl, že extrakt kyseliny fenolové, uvolněné ze
švestek Rádi mlsáte? Co takhle na seznam různých pochutin a dobrot  zařadit sušené švestky? Jsou
sladké, takže mohou dobře nahradit různé, nepříliš zdravé, bonbóny a jiná cukrátka. Navíc mají
velmi zajímavé a hlavně pozitivní účinky na naše zdraví. A můžeme je v klidu dávat i dětem.
Obsahují velké množství vlákniny (ve sto gramech sušených švestek máme deset gramů této
látky) a tím pročišťují náš trávicí systém a brzdí vstřebávání cholesterolu. Díky vysokému obsahu
pektinů organismus má brzy získává pocit sytosti a proto sušené švestky mohou částečně
nahradit i různé léčivé prostředky doporučované na hubnutí. Dokonce se dá říci, že nás švestičky
umí nasytit (a zároveň umlčet chuť na sladké) výrazně lépe než například čokoláda. Pektiny také
zpomalují vstřebávání cukrů a díky tomu naše tělo spaluje mnohem více tuku. Určitě nikomu
neublíží, když si pár sušených švestek zařadí do svého každodenního jídelníčku.
Mají také nemalé množství draslíku a proto se velmi často doporučují lidem, kteří mají potíže s
vysokým tlakem (navíc zde dochází ke zdvojenému pozitivnímu účinku díky zpomalenému
vstřebávání cholesterolu). Minerály ve švestkách prospívají také našim ledvinám a játrům.
Sušené švestky by měly pravidelně jíst také dámy, které prochází menopauzou. Doporučované
množství je přibližně deset denně. Jak prokázaly vědecké průzkumy, díky této malé úpravě svého
menu se výrazně zlepšuje stav kostí a tím pádem pravidelná konzumace nás může chránit před
osteoporózou. Pozor, toto onemocnění není spojené pouze s menopauzou a netýká se jen
něžného pohlaví. K rizikovým skupinám patří i muži po pětašedesátce, kteří by tím pádem měli
také popřemýšlet, jestli by každý den nemohli zbaštit pár sušených dobrot.
Sto gramů švestek obsahuje, jak už bylo uvedeno v úvodu, přibližně deset gramů vlákniny, také
obsahuje přibližně půl gramu tuku, tři gramy bílkovin a padesát pět gramů sacharidů. Z minerálů
je nejvíce zastoupený také výše rozepsaný draslík, kterého mají přibližně osm set miligramů.
Dále obsahují sedmdesát miligramů fosforu, padesát miligramů vápníku, čtyři miligramy sodíku,
tři miligramy chloru a dva miligramy železa. Z vitamínů je zde nejvíce různých „béček“ a to
přibližně sedm miligramů, dále následuje vitamín C s třemi miligramy, E s dvěma miligramy a A s
jedním miligramem.
Některé účinky sušených švestek můžeme vychutnat i v tekuté podobě. Můžeme si vyrobit nápoj,
který nás během teplých dnů krásně osvěží a po těžkém jídle pomůže našemu trávení. Budeme
potřebovat čtvrt kila sušených švestek, které zalijeme dvěma sklenicemi studené vody a odložíme
na dvě hodiny. Pak je i s tekutinou přelijeme do hrnce, přidáme další vodu (celkem by měl být
objem necelé dva litry), přidáme kousek celé skořice, trochu spařené a pořádně umyté
pomerančová a citronové kůry a několik hřebíčků. Nápoj povaříme dvacet až třicet minut a před
podáváním vychladíme. Je možné ho trochu dosladit, ale určitě to není nutné.

Možná málo z nás ví, že švestky nejsou jen lákavým ovocem, které je vhodné mít v misce na stolech,
a které lze použít pro přípravu vynikajících koláčů nebo jako náplň pro kynuté knedlí