Švestky a jejich
tajemství
Sušené švestky a
jejich účinky na naše
Kdysi ordinoval ve
Lnářích u Kasejovic jeden lékař. Jmenoval se Taraba. Tento lékař
předepisoval na
všechno možné švestky ve všech možných podobách. Lidé se mu
posmívali, že léčí
švestkami . Jak se ale mýlili , jsem zjistil až nyní !!!
Sušené švestky a
jejich účinky na naše zdraví
R ádi mlsáte? Co
takhle do našeho jídelníčku zařadit sušené švestky. Jsou sladké,
takže mohou
nahradit různé, ne příliš zdravé bonbóny a jiné sladkosti. Navíc mají
velmi zajímavé
pozitivní účinky na naše zdraví. Můžeme je i jako pamlsek
podávat našim dětem
a budeme vědět, že jim neuškodí.
Obsahují velké
množství vlákniny a tím pročišťují náš trávicí systém a hradí vstřebávání
cholesterolu. Díky
vysokému obsahu pektinů získává pocit sytosti, a proto sušené
švestky mohou
nahradit i různé léčivé prostředky doporučované na hubnutí. Rozhodně
jsou lepší než
nějaké prostředky, které prodávají třeba v lékárnách, nebo si je můžeme
objednat pomocí
internetu a někdy nejsou ani účinné, nebo spíše nesplní svůj účel.
Umí nasytit výrazně
lépe než čokoláda. Pektiny také zpomalují vstřebávání cukrů a díky
tomu naše tělo
spaluje mnohem více tuků. Určitě nikomu neuškodí, když si pár sušených
švestek zařadíme do
našeho jídelníčku.
Mají také nemalé
množství draslíku, a proto se doporučují lidem, kteří mají problém s
vysokým tlakem.
Minerály ve švestkách prospívají také našim ledvinám a játrům.
Sušené švestky by
také měly jíst ženy, které prochází menopauzou. Doporučuje se denně
přibližně deset,
ale pokud máme chuť, můžeme si dopřát i více. Výrazně zlepšuje stav
kostí a tím pádem
nás může chránit před osteoporózou. K rizikovým skupinám patří i
muži po
pětašedesátce.
Švestky obsahují
vlákninu, tuky, bílkoviny a sacharidy. Z minerálů obsahují nejvíce
draslík, fosfor,
vápník, sodík, chlór a železo. Obsahují také vitamín B, vitamín C, vitamín
E a vitamín A.
Některé účinky
sušených švestek můžeme vychutnat i v tekuté podobě. Můžeme si udělat
osvěžující nápoj,
který vás během teplých dnů, nejen osvěží, ale také pomůže našemu
trávení.
Budeme potřebovat:
Čtvrt kila sušených
švestek, které zalijeme dvěma sklenicemi studené vody a odložíme
na dvě hodiny.
Potom je i s tekutinou přelijeme do hrnce, přidáme další vodu, celk
pomerančové a
citronové kůry a několik hřebíčků. Nápoj povaříme 20 – 30 minut a před
podáváním
vychladíme. Je možné ho přisladit medem, ale nemusíme. To záleží na
každém, jakou má
chuť. Ale hlavně jsou velmi zdravé.
Bomba na řídnoucí
kosti: Naservírujte si sušené švestky každý den
Myslíte si, že
nejlepším přírodním prostředkem ke zlepšení stavu kostí je mléko a mléčné
výrobky? Z
nedávných výzkumů
vyplývá něco jiného a sice, že jedním z nejúčinnějších prostředků pro tento
účel
jsou sušené
švestky, které dokáží zabraňovat kostním ztrátám ve vyšším věku, ba co víc,
dokáží je
zvrátit ve váš
prospěch.
měl být objem dva
litry. Přidáme kousek celé skořice, trochu spařené a umyté
Výzkumu se
zůčastnilo přes 200 žen
Floridské státní
univerzitě se uskutečnil výzkum, kterého se zúčastnilo 236 žen, přičemž ty měli
v
rozmezí od jednoho
do deseti let před menopauzou. Byly náhodně rozděleny do skupin, z nichž
polovina po dobu
jednoho roku užívala 100 gramů sušených švestek denně a druhá polovina stejné
množství sušených
jablek denně. Po skončení výzkumu mohly vědci konstatovat, že ženy užívající
švestky, měli
výrazně vyšší hustotu kostní dřeně než ženy, které konzumovaly sušená jablka.
Nejpřátelštější
ovoce pro kostiVýzkum vedl dr. Bahramu Arjmandi, který byl z výsledků svého
výzkumu nadšený. "Sušené švestky
jsou nejvíce
přátelské ovoce pro kosti, které jsem v posledních desetiletích viděl. Jsou
řešením
přírody pro udržení
dobrého zdraví kostí. V průběhu své kariéry jsem otestoval mnoho ovoce, včetně
fíků, datlí, jahod,
rozinek, ale žádné se nepřibližuje vlivu sušených švestek na hustotu kostí,
"uvedl po
skončení výzkumu
odborník.
Obsahují množství
vitamínů a minerálů
Švestky jsou proto
skvělou volbou pro ty, kteří mají více než 40, ale i pro všechny ostatní. Co
všechno
obsahují?
• jsou zásobárnou
vitaminu C
• obsahují komplex
vitaminů skupiny B
• najdete v nich i
vitamin A
• obsahují
antioxidanty - vitamin E, selen
• obsahují i
antokyanin, který chrání srdce
• jsou zásobárnou
mnoha minerálů: vápníku, draslíku, železa, fosforu, mědi, manganu, zinku, zda
jódu
• najdete v nich i
prospěšnou vlákninu
Zhubněte se
švestkami
Švestky mají sílu
čistit organismus, díky čemuž jej zbavují nejen toxinů, ale i nahromaděného
tuku. A
to díky tomu, že v
důsledku svých účinků i přes své kalorické hodnotě omezují ukládání tuku do
podkožních zásob.
Kromě toho dokážou skvěle zasytit a zlepšují i stav pokožky, vlasů a nehtů.
Kdy si je ještě
dopřát?
Švestky vám
pomohou, i pokud vás trápí:
• anémie
• slabší pa•
zlepšují svalovou kondici
• udržují srdce
zdravé, chrání před infarktem a mrtvicí
• chrání před
rakovinou
• snižují
cholesterol v krvi
• zlepšují hojení
ran
• upravují stav
cukru v krvi, jsou prevencí před vznikem cukrovky
• působí projímavě
- pomáhají ulevit od zácpy
• mají
antibakteriální účinky
Stačí 100 gramů
denně
Na to, abyste si
zajistili tělu celou řadu všech výživných látek a prospěšných účinků, které
toto ovoce
obsahuje stačí,
abyste si dali 100 g sušených švestek denně. To znamená, že postačí, když sníte
10 -
12 kousků za den.
Pokud máte slabší žaludek, nebo jiné problémy s trávením, dejte si alespoň
poloviční dávku.
Sušené ovoce však obsahuje kyselinu šťavelovou, takže při konzumaci by měli být
opatrní lidé trpící
problémy se žlučníkem a ledvinami. Pomoci mohou i při mírných depresích,
protože
pomáhají uvolňovat
hormony dobré nálady - endorfiny.
ŠVESTKY a my
Rakovina a švestky
Švestky - přírodní
prostředek proti rakovině
Švestka je v Rusku
oblíbený strom. Ale většina našich hospodyněk vaří z jejích plodů zavařeninu, a
netuší, že se jim
do rukou dostal všelék na všechny nemoci. Ne nadarmo ji Korejci považují za
posvátnou rostlinu.
Švestky blahodárně působí na látkovou výměnu, a mimo to obsahuje bioaktivní
látky ničící
rakovinové buňky.
Dnes existuje více
než 2000 druhů švestek. Ve středním pásmu Ruska jsou nejrozšířenější takové
druhy, jako
"Vengerka" (a její oválné protáhlé plody s výrazně sladkou dužninou,
které jsou obvykle
surovinou pro
povidla). "Ryngle" má šťavnaté plody kulovitého tvaru, nejčastěji
zelené nebo žluté
barvy, a slíva,
nakyslé chuti, ze které se vaří švestková marmeláda nebo kompot.
Jaké má švestka
základní užitečné vlastnosti?
Především obsahuje
rutin, který zpevňuje naše vlásečnice. Při tepelném zpracování se nepoškozuje,
a
proto je švestková
marmeláda nebo džem pro krevní cévy stejně prospěšná, jako čerstvé plody.
Draslík odvádí z
organismu nadbytek soli. A velké množství minerálů má výrazný vliv na stav
kardiovaskulárního
systému, jater a ledvin. Proto jsou švestky odedávna doporučovány při
onemocněních
souvisejících s látkovou výměnou.
Švestky se
používají i pro zažívání a zvýšení apetitu. Je dobře známo, že fungují jako
lehké projímadlo.
Pouze musí být
bobule zralé, jinak může dojít k opačnému účinku!
Obzvláště je třeba
se zmínit o sušených švestkách. Ty obsahují pektin, látku, která pomáhá tvorbě
hormonů "dobré
nálady" - endorfinů, a pomáhá nám bojovat se stresem a depresí. Pravidelná
konzumace sušených
švestek zlepšuje paměť a zvyšuje mužskou potenci. Sušené švestky dobře čistí
střeva.
A nedávno Journal
of Agriculture and Food Chemistry uvedl, že extrakt kyseliny fenolové, uvolněné
ze
švestek Rádi
mlsáte? Co takhle na seznam různých pochutin a dobrot zařadit sušené švestky? Jsou
sladké, takže mohou
dobře nahradit různé, nepříliš zdravé, bonbóny a jiná cukrátka. Navíc mají
velmi zajímavé a
hlavně pozitivní účinky na naše zdraví. A můžeme je v klidu dávat i dětem.
Obsahují velké
množství vlákniny (ve sto gramech sušených švestek máme deset gramů této
látky) a tím
pročišťují náš trávicí systém a brzdí vstřebávání cholesterolu. Díky vysokému
obsahu
pektinů organismus
má brzy získává pocit sytosti a proto sušené švestky mohou částečně
nahradit i různé
léčivé prostředky doporučované na hubnutí. Dokonce se dá říci, že nás švestičky
umí nasytit (a
zároveň umlčet chuť na sladké) výrazně lépe než například čokoláda. Pektiny
také
zpomalují
vstřebávání cukrů a díky tomu naše tělo spaluje mnohem více tuku. Určitě nikomu
neublíží, když si
pár sušených švestek zařadí do svého každodenního jídelníčku.
Mají také nemalé
množství draslíku a proto se velmi často doporučují lidem, kteří mají potíže s
vysokým tlakem
(navíc zde dochází ke zdvojenému pozitivnímu účinku díky zpomalenému
vstřebávání
cholesterolu). Minerály ve švestkách prospívají také našim ledvinám a játrům.
Sušené švestky by
měly pravidelně jíst také dámy, které prochází menopauzou. Doporučované
množství je
přibližně deset denně. Jak prokázaly vědecké průzkumy, díky této malé úpravě
svého
menu se výrazně
zlepšuje stav kostí a tím pádem pravidelná konzumace nás může chránit před
osteoporózou.
Pozor, toto onemocnění není spojené pouze s menopauzou a netýká se jen
něžného pohlaví. K
rizikovým skupinám patří i muži po pětašedesátce, kteří by tím pádem měli
také popřemýšlet,
jestli by každý den nemohli zbaštit pár sušených dobrot.
Sto gramů švestek
obsahuje, jak už bylo uvedeno v úvodu, přibližně deset gramů vlákniny, také
obsahuje přibližně
půl gramu tuku, tři gramy bílkovin a padesát pět gramů sacharidů. Z minerálů
je nejvíce
zastoupený také výše rozepsaný draslík, kterého mají přibližně osm set
miligramů.
Dále obsahují
sedmdesát miligramů fosforu, padesát miligramů vápníku, čtyři miligramy sodíku,
tři miligramy
chloru a dva miligramy železa. Z vitamínů je zde nejvíce různých „béček“ a to
přibližně sedm miligramů,
dále následuje vitamín C s třemi miligramy, E s dvěma miligramy a A s
jedním miligramem.
Některé účinky
sušených švestek můžeme vychutnat i v tekuté podobě. Můžeme si vyrobit nápoj,
který nás během
teplých dnů krásně osvěží a po těžkém jídle pomůže našemu trávení. Budeme
potřebovat čtvrt
kila sušených švestek, které zalijeme dvěma sklenicemi studené vody a odložíme
na dvě hodiny. Pak
je i s tekutinou přelijeme do hrnce, přidáme další vodu (celkem by měl být
objem necelé dva
litry), přidáme kousek celé skořice, trochu spařené a pořádně umyté
pomerančová a
citronové kůry a několik hřebíčků. Nápoj povaříme dvacet až třicet minut a před
podáváním
vychladíme. Je možné ho trochu dosladit, ale určitě to není nutné.
Možná málo z nás
ví, že švestky nejsou jen lákavým ovocem, které je vhodné mít v misce na
stolech,
a které lze použít
pro přípravu vynikajících koláčů nebo jako náplň pro kynuté knedlí